Barevná kuchyně Evy Ehrenbergerové

Také zkoušíte fotit jídlo. Je to trendy, že? Tak trochu společně vybočíme ze sportovních a přírodních žánrů a příjemně potrápíme očima naše chuťové buňky? Eva fotí ráda, fotí Olympusem a zvládla nafotit celou kuchařku. A navíc ne ledajakou!

Eva Ehr 2
Hlavní jídla 
 

Evo, jak jste se dostala ke zdravému vaření?

Začalo to láskou k jídlu a vaření obecně. Je pravda, že jsem vyrostla na české kuchyni, ale časem mě začaly mnohem víc bavit a vyhovovat rychlá a zdravá jídla, která na talíři hrají všemi barvami. Naučila jsem se je výživově poskládat tak, aby pomáhala i ze zdravotního hlediska. To mě na tom baví úplně nejvíc!

 Svačina proteinové tyčinky

Svačina - proteinové tyčinky

Každého se tu ptáme, jak vzniklo spojení jeho hlavních koníčků. U Vás bylo focení jídla vynucené potřebou, nebo to bylo jinak?

Až donedávna jsem pracovala v kanceláři. Focení jídla mi přišlo do života úplně náhodou a úplně mi změnilo život. Tolik mě to nadchlo, že jsem se rozhodla změnit svou práci a začala se živit focením jídla.

Pruhovaná snídaněPruhovaná snídaně

Kdy a proč jste začala vlastně fotit? Způsobily to Vaše dcery, výborné Instagramerky?

Tento koníček jsem v sobě objevila asi před čtyřmi lety. Bavilo mě jídlo na talíři nejdříve nazdobit a potom i vyfotit. V té době jsem používala pouze mobil. Dcery byly opravdu tím největší impulsem v rozvoji mého koníčku.  Všimly si mé záliby ve focení jídla. Samy v té době aktivně používaly fotoaparát Olympus a nabídly mi, že mi ho půjčí a naučí základní nastavení, aby mé fotky získaly lepší kvalitu a světelnost. Strašně mě to nadchlo, navštívila jsem s nimi několik kurzů focení, které vedly, vyzkoušela si různé objektivy, trénovala a trénovala….:).

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Focení jídla, když ho chceme dělat pořádně, není zase tak jednoduchou záležitostí. Chce to hodně příprav, svícení, dobré soužití s přístrojem. Co používáte a jak vypadá Vaše příprava?

Nejraději fotím za denního světla a moc ráda používám odrazku. Svícení občas také využívám, hlavně u videoreceptů, které občas také dělám.

Poke bowl
Poke bowl

Když už jsme u těch používaných objektivů, který z nich Vám vyhovuje nejvíce?

Pro focení jídla jsem si zamilovala objektiv 45 mm.

Falafel

Falafel

Jídlo je o detailech, příjemných barvách a hloubce ostrosti. Vaše snímky mají všechny potřebné atributy. Jak je připravujete pro tisk?

Děkuji moc. Nejhezčí na tom je, že nikdy dopředu neznám výsledek. Mohu mít trochu představu o tom, jak jídlo bude vypadat, ale nakonec to často dopadne úplně jinak a improvizuji právě až v té závěrečné fázi focení. Pokud nejsem spokojená, všechny dekorace musím rychle změnit, než jídlo oschne a zvadne. Snažím se vždy přes hledáček fotoaparátu hladat ten nejhezčí úhel, který jídlu dodá světlo a strukturu. S těmito detaily mi pomáhá právě zmiňovaný objektiv 45 mm.

Pro tisk upravuji fotky mininálně. Mám ráda, když vypadají přirozeně a lákají k jídlu.

Krabičky - rybí placičky a caprese

Krabičky - rybí placičky a caprese

Ale vraťme se k Vaší krásné knize s názvem „Cesta k opravdovému jídlu“. Prozraďte nám něco ze zákulisí její přípravy. A kde se dá koupit?

Pracovat na knize byl pro mě ten největší pracovní zážitek. Strašně mě to bavilo, od přípravy, vaření, focení, až po ochutnávání jídel.

Obálka mé knihy

Obálka mé knihy

Získala jsem mnoho zkušeností s tím, jak vzniká kniha. Společně s Markétou Gajdošovou, spoluautorkou knihy jsme s nadšením pracovaly na konceptu a obsahu knihy, s Nikolou Tamchynovou a Rozálií Vašíčkovou jsme vymýšlely grafiku a svými ilustracemi knihu oživila Bára z Nikolajky. Velké díky patří Petře Novotné, která nám všechny fotografie upravila.

Kniha se dá koupit na e-shopu A Cup of Style https://shop.acupofstyle.com/.

Dezerty 1

Dezerty - malinové brownies

Kdo chce, najde si Vás na stránkách Moje barevná kuchyně na adrese http://mojebarevnakuchyne.blogspot.com. Co chystáte v nejbližší době?

Na něčem už pracuji, zatím je to v začátku, bude to pro fanoušky překvapení, tak si to ještě nechám zatím pro sebe :).

Dezerty proteinová zmrzlina

Dezerty - proteinová zmrzlina

Hodně štěstí a opravdu díky za krásný rozhovor.

Děkuji, za milé otázky.

Eva 1

Celodenní krabičkování

SDÍLET:

Komentáře

  • 1