5 TIPŮ PRO SNADNĚJŠÍ ÚPRAVU FOTOGRAFIÍ

Většina profesionálních fotografů obvykle zastává názor, že by pořízená fotografie měla být co nejblíže zamýšlenému výsledku, tedy bez velkých úprav při postprodukci. Některým zásahům se však nevyhneme.

Nejčastěji se však jedná o úpravy, které vám umožní více soustředit pozornost diváků na hlavní objekt a doladí malé nepřesnosti, kterých se můžete při expozici či kompozici dopustit. Tyto úpravy rozhodně nepatří mezi komplexní retuše a nejsou nijak náročné, proto je dobré si je osvojit, abyste mohli dodat fotkám šťávu.

Úpravy samozřejmě nebudou použitelné pro všechny fotografie, jelikož každý snímek je specifický a zaslouží si mírně odlišný přístup.  Krásně přehled základních úprav shrnul ve videu fotograf Jamie Windsor.

1. Nebojte se ořezu

Mnoho fotografů se bojí ořezávat fotografie především kvůli tomu, že se sníží celkové rozlišení fotografie. Na jednu stranu mají pravdu, na druhou stranu je snížení rozlišení v tomto směru nepodstatné. Pokud budete fotografovat s plným rozlišením, není třeba se ořezu bát, naopak můžete tak v mnoha případech vylepšit kompozici a fotografie pak bude lépe čitelná pro diváka.

Nebojte se při ořezu i nestandardních formátů – fotografie má především vyprávět příběh, nikoli dodržovat poměr stran. Stejně tak je možné říct, že obsah snímku je vždy důležitější než jeho technická kvalita. Velkým pomocníkem jsou při ořezu nejrůznější kompoziční značky a vodítka – ať už se jedná o pravidlo třetin nebo pravidelnou spirálu.

2. Použijte vhodné vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy ve většině případů funguje bezproblémově a fotografie mají reálné barevné podání. Ovšem záměrná změna nastavení vyvážení bílé může být také kreativním nástrojem. Teplejší odstíny barev působí spíše uklidňujícím dojmem, kdežto barvy laděné do studené modré jsou syrovější a fotografie má zcela jinou atmosféru – a tu nám jde především!

Nebojte se tedy s vyvážením bílé pohnout a naladit si snímek tak, aby z něj čišela ta správná atmosféra, podle vašeho záměru. Neutrální originál přeci máte stále po ruce.

3. Zesvětlujte a ztmavujte snímky lokálně

Většina fotografií, které pořídíme, mají vyvážené podání světlých i tmavých míst, což je sice správně, ovšem na diváka mohou takové snímky působit nezajímavým dojmem. Naopak kontrastnější snímky jsou mnohem atraktivnější.

Nebojte se i většího posunu expozice v průběhu úpravy fotografie. Snižte expozici, přidejte kontrast a vytáhněte světla. Výsledkem bude pro diváky atraktivnější snímek, který si zapamatují.

4. Srovnejte si fotografie

Není nic horšího než povedená kompozice a expozice, kterou však ruší nechtěný náklon fotoaparátu, takže vám nádherná historická stavba padá na jednu nebo na druhou stranu, o moři tekoucím do kopce nemluvě.

Už při samotném fotografování vám může výrazně pomoci zobrazení vodících linií v hledáčku a na displeji fotoaparátu – díky nim snadno zachováte rovinu i vertikální kolmost objektů na fotografii. Pokud by se to nepodařilo již při pořízení snímku můžete jej ještě dodatečně srovnat při editaci – rozhodně tuto možnost nepodceňujte, fotografie budou o stupeň lepší.

5. Nezapomínejte na odpočinek, hlavně pro oči

Při úpravách fotografií se velmi rychle unavíte nejen vy, ale především vaše oči, což může mít negativní vliv na výslednou podobu fotografie. Nezapomínejte si proto dávat pravidelné přestávky a vždy si po určitém množství fotografií dejte pauzu, abyste se mohli na snímky podívat ještě jednou s odstupem, většinou najdete ještě několik drobností, které je možné vylepšit.

Komentáře

  • 1