TAJNÉ TIPY PROFESIONÁLNÍCH FOTOGRAFŮ JÍDLA

Možná jste se už v podobné situaci ocitli – vyfotíte krásně připravený oběd, který přímo láká k tomu, abyste jej poslali do žaludku, ale na fotografii je jídlo, které vypadá úplně jinak.

Mnozí z nás znají tuto situaci spíše z opačné strany, kdy si vyberou v jídelním lístku perfektně vypadající pokrm a na stole jim za pár desítek minut přistane něco úplně jiného, co se původní fotografii vůbec nepodobá. Čím je to způsobeno?

DůvodŮ zde samozřejmě bude několikero, časem na přípravu a servírování počínaje, přes momentální rozpoložení šéfkuchaře a pečlivost jeho kuchařů až po fotografa, který má na svědomí obrázek, který v konečném důsledku prodává.

Pokud žijete v představě, že na fotografiích najdete jídlo v podobě, ve které jej daná restaurace servíruje, musíme vás bohužel zklamat. Stejně, jako se v módní fotografii ve velké míře používají editační nástroje v průběhu postprodukce, tak i při fotografování jídla sahají fotografové k osvědčeným trikům, které udělají pro divákovo oko konkrétní pokrm atraktivnější a chutnější.

9 krát jinak

Perfektní lívance

Pro dosažení efektu nadýchaných lívanců, se používá malý kus papírového kartonu, který dodá nejen výšku, ale také krásně oddělí jednotlivé lívance od sebe. Finální úprava pak spočívá v polití motorovým olejem. Důvod je prostý – olej nenasákne do lívanců, takže vydrží delší dobu krásně nazdobené, jako kdybyste je právě polili oblíbeným javorovým sirupem.

Dokonalé burgery

V případě hamburgerů si snad každý z nás ověřil rozdíl mezi reklamní fotografií a reálnou podobou jídla. Tentokrát je to však o něco složitější příprava – nejprve je třeba nahřát sýr pomocí horkovzdušní pistole (fénu), aby se krásně ohnul přes spodní část bulky, dalším krokem je potření hotového hamburgeru trochou rostlinného oleje pro dodání lesku, upevnění jednotlivých ingrediencí párátkem a podložení horní části bulky houbičkou, abyste vytvořili efekt vysokého burgeru.

Mísa s cereáliemi

V tomto případě se jedná o zcela jiný svět, nejprve je třeba misku naplnit uvařeným želé, poté jej přelít bílým lepidlem na papír a do něj teprve vložit cereálie a ovoce, které se díky lepidlu nepotopí a nenasáknou, jako je tomu při namáčení v mléce.

Hustá pivní pěna

Ačkoli je při fotografování piva ve sklenici důležité jakým způsobem jej načepujete nebo nalejete, nikdy nevydrží krémová pěna natolik dlouho, abyste mohli nerušeně aranžovat a fotografovat. Jednoduchý trik spočívá v přidání saponátu na mytí nádobí do piva. Díky tomu bude pěna bohatá a vydrží mnohem déle.

Lahodná zmrzlina

Vzhledem k tomu, že zmrzlina neodolá příliš dlouho vyšším (i pokojovým) teplotám a pod záblesky v ateliéru by se velmi rychle roztekla, připravují si fotografové zcela odlišný produkt. Základem je kukuřičný sirup, potravinářské barvivo a tuk na pečení – výsledkem je hmota, která má na první pohled strukturu zmrzliny, avšak nerozteče se teplem.

Perfektně upečený krocan

Pečení krocana do podoby, jakou známe z mnoha magazínů o jídle trvá velmi dlouho, mimo jiné i proto používají fotografové osvědčení triky. Prvním z nich je sekundové lepidlo, s jehož pomocí zalepíte díry v kůži a připevníte křídla k tělu tak aby se volně nepohybovala. Dalším krokem je impregnace kůže – k tomu potřebujete směs (libovolné) hnědé omáčky, žluté potravinářské barvy, hořkého likéru a prostředku na mytí nádobí. Výsledek je k nerozeznání od upečeného krocana.

Šlehačka, která drží tvar

Prostá rada, nahraďte šlehačku pěnou na holení. Důvod je také prostý, pěna na holení drží tvar a neroztéká se a navíc ji můžete snadněji tvarovat do spirálovitých kopečků.

Mísa plná polévky

Velmi často jsou zejména krémové polévky ozdobeny kousky zeleniny a bylinek, aby vše zůstalo hezky na povrchu, je třeba do misky s polévkou vložit další menší misku, která vytvoří podklad pro pokládání jednotlivých doplňkových surovin.

Pára

Co více povzbudí chuťové buňky, než fotografie čerstvě upečeného a rozkrojeného kusu masa, ze kterého se ještě kouří. Bohužel v takovém stavu obvykle nenakrájíte, natož abyste s ním manipulovali. Pomoc je jednoduchá, namočte menstruační tampon do vody, vložte jej na pár minut do mikrovlnky až se z nich bude linout pára.

Asi nejvíce se tyto tajné tipy používají především v reklamní fotografii, která má za úkol nalákat spotřebitele a prodat jim kýžené zboží, v tomto případě nějaký pokrm. Na svém YouTube kanálu shrnula redakce magazínu Blossom celou řadu nejčastěji používaných triků při fotografování jídla.

 

Komentáře

  • Jiří Novák

    Jiří Novák

    1. 2. 2019

    Bezva článek. Některé triky už znám, některé jsou pro mě nové. Každopádně zajímavé. Díky

  • 1